Current Affairs 16 June 2021 in Hindi

Current Affairs 16 June 2021 in Hindi Regularly Update Current Affairs

 Current Affairs 16 June 2021 in Hindi

📖 1. भारत सरकार के द्वारा लांच द्वीटर का विकल्प koo को किस देश ने भारतीय द्वीटर विकल्प Koo में शामिल हो गई है ?

✅Ans. नाइजीरिया

📖 1. Which country has joined the Indian Twitter option Koo Koo launched by the Government of India?
Ans. Nigeria

📖 2. RBI के डिप्टी गवर्नर महेश कुमार जैन का कार्यकाल कितना बढ़ाया गया है ?
✅Ans. 2 साल

📖 2. How much has the tenure of RBI Deputy Governor Mahesh Kumar Jain been extended?
Ans. 2 years

📖 3. हार्ड-राइट टेक करोड़पति नफ्ताली बेनेट किस देश के नए प्रधानमंत्री नियुक्त किये गए है ?
✅Ans. इज़राइल

📖 3. Hard-right tech millionaire Naftali Bennett has been appointed as the new Prime Minister of which country?
Ans. Israel

📖 4. ऑस्ट्रेलिया के तैराक कायली मैककेन ने कितने मीटर बैकस्ट्रोक प्रतिस्पर्धा में नया वर्ल्ड रिकॉर्ड बनाया है ?
✅Ans. 100 मीटर

📖 4. Australian swimmer Kylie McCain has set a new world record in how many meters backstroke?
Ans. 100 meters

📖 5. आइसीसी के द्वारा जारी आईसीसी हॉल ऑफ फेम में कौन शामिल होने वाले रवें भारतीय खिलाड़ी बन गये हैं ?
✅Ans. वीतू मारकंड

📖 5. Who has become the 9th Indian player to be inducted into the ICC Hall of Fame released by the ICC?
Ans. Vitu Markand

📖 6. सर्बिया के टेनिस खिलाड़ी नोवाक जोकोविच ने अपने करियर का कौनसा ग्रैंडस्लैम खिताब जीता है ?
✅Ans. 19वां

📖 6. Serbia’s tennis player Novak Djokovic has won which Grand Slam title of his career?
Ans. 19th

📖 7. 15 जून को विश्वभर में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
✅Ans. वैश्विक पवन दिवस

📖 7. Which day is celebrated across the world on 15th June?
Ans. global wind day

📖 8. भारत के किस राज्य से जीआई प्रमाणित जरदालू आमों की पहली खेप यूनाइटेड किंगडम को निर्यात की गयी थी ?
✅Ans. बिहार

📖 8. From which Indian state was the first consignment of GI certified Zardalu mangoes exported to the United Kingdom?
Ans. Bihar

📖 9. किस आईआईटी संस्थान ने पहला विद्युत मुक्त सीपीएपी उपकरण “जीवन वायु” विकसित किया है ?
✅Ans. आईआईटी रोपड़

📖 9. Which IIT institute has developed the first electrical free CPAP device “Jeevan Vayu”?
Ans. IIT Ropar

📖 10. केंद्र सरकार ने जल जीवन मिशन के अंतर्गत 2021-22 में किस राज्य को 3,183 करोड़ रुपए आवंटित किए हैं ?
✅Ans. आंध्र प्रदेश

📖 10. To which state has the central government allocated Rs 3,183 crore in 2021-22 under the Jal Jeevan Mission?
Ans. Andhra Pradesh

Current Affairs 16 June 2021 in Hindi