Current Affairs 18 June 2021 in Hindi

Current Affairs 18 June 2021 in Hindi Regularly Update Current Affairs

 Current Affairs 18 June 2021 in Hindi

📖 1. किस देश में समुंद्री विमान सेवाओं के लिए समझौता किया जा रहा है ?
Ans. भारत

📖 2. डिजिटल धोखाधड़ी से निपटने के लिए गृह मंत्रालय ने कौन सा ऐप लांच किया है ?
Ans. साइबर सेफ

📖 3. 36 वर्षीय सबासक्र किस देश की पहली महिला बॉक्सिंग कोच बनी है ?
Ans. मिस्र

📖 4. किस देश ने एक बार फिर से गाजा पट्टी पर एयर स्ट्राइक शुरू कर दी है ?
Ans. इजरायल

📖 5. बीसीसीआई ने किस क्रिकेटर पर लगे आजीवन प्रतिबंध को हटा दिया है ?
Ans. अंकित चव्हाण

📖 6. किसने सभी राष्ट्रीय राजमार्ग परियोजनाओं के लिए ड्रोन सर्वेक्षण अनिवार्य कर दिया है ?
Ans. भारतीय राष्ट्रीय राजमार्ग प्राधिकरण

📖 7. 17 जून को विश्वभर में कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
Ans. विश्व मरुस्थलीकरण और सूखा रोकथाम दिवस

📖 8. किस कंपनी ने अंतरिम मुख्य शिकायत अधिकारी अपॉइंट किया है ?
Ans. द्विटर

📖 9. जॉन हॉप्किन्स यूनिवर्सिंटी के अनुसार कोविड-19 के कारण 6 लाख मौतें दर्ज करने वाला कौनसा पहला देश बन गया ?
Ans. अमेरिका

📖 10. किस राज्य ने 01 जुलाई से सभी सरकारी विरद्यालयों को शिक्षकों एवं कर्मचारियों के लिए खोलने के आदेश दिया है ?
Ans. उत्तरप्रदेश

Current Affairs 18 June 2021 in Hindi

📖 1. In which country agreement is being made for sea airlines?
Ans. India

📖 2. Which app has been launched by the Ministry of Home Affairs to tackle digital fraud?
Ans. cyber safe

📖 3. 36-year-old Sabasakra has become the first female boxing coach of which country?
Ans. Egypt

📖 4. Which country has once again started air strike on Gaza Strip?
Ans. Israel

📖 5. BCCI has lifted the life ban on which cricketer?
Ans. Ankit Chavan

📖 6. Who has made drone survey mandatory for all National Highway projects?
Ans. National Highways Authority of India

📖 7. Which day is celebrated all over the world on 17th June?
Ans. world desertification and drought prevention day

📖 8. Which company has appointed interim Chief Grievance Officer?
Ans. double

📖 9. According to John Hopkins University, which country has become the first country to record 6 lakh deaths due to Kovid-19?
Ans. America

📖 10. Which state has ordered to open all government schools for teachers and employees from July 01?
Ans. Uttar Pradesh

Current Affairs 17 June 2021 in Hindi

Current Affairs 18 June 2021 in Hindi

Current Affairs 17 June 2021 in Hindi B.ed exam