Current Affairs 20 June 2021 in Hindi

Current Affairs 20 June 2021 in Hindi Regularly Update Current Affairs

 Current Affairs 20 June 2021 in Hindi

1. फ्लाइंग सिख के नाम से मशहूर किस व्यक्ति की 91 वर्ष की उम्र में कोरोना के चलते निधन हो गया है ?
Ans. मिल्खा सिंह

2. क्यूबा में भारतीय राजदूत के रूप में किसे नियुक्त किया गया है ?
Ans. डॉ एस जानकी रमन

3. किस सोशल मीडिया कंपनी ने रिपोर्ट इट, डोंट शेयर इट’ नामक पहल शुरू की है ?
Ans. फेसबुक

4. किस देश ने अगले महीने से जापानी यात्रियों के लिए एक वैक्सीन पासपोर्ट जारी करने की घोषणा की है ?
Ans. जापान

5. भारत ने सौर ऊर्जा क्षेत्र में परियोजनाओं के वित्तपोषण के लिए किस पडोसी देश को 100M$ की घोषणा की है ?
Ans. श्री लंका

6. 19 जून को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
Ans. विश्व एथनिक दिवस और विश्व सिकल सेल दिवस

7. भारत के किस राज्य में खोजी गयी टाड्डीग्रेड्स की “स्टाइगारक्टस केरलेंसिस” की प्रजाति का नाम राज्य के नाम पर रखा है ?
Ans. केरल

8. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने जैव विविधता, जलवायु परिवर्तन के प्रभाव पर अध्ययन के लिए किस मिशन को मंजूरी दी है?
Ans. डीप ओशन मिशन

9. किस राज्य ने भारत रत्न के समान वार्षिक पुरस्कारों की अपनी श्रृंखला स्थापित करने का फैसला किया है ?
Ans. असम

10. किसने CoviD-19 फ्रंटलाइन वर्कर्स के लिए एक कस्टमाइज्ड क्रैश कोर्स प्रोग्राम की शुरुआत की है ?
Ans..नरेंद्र मोदी

Current Affairs 20 June 2021 in English 

1. Which person, popularly known as Flying Sikh, has died at the age of 91 due to Corona?
Ans. Milkha Singh

2. Who has been appointed as the Indian Ambassador to Cuba?
Ans. Dr S Janaki Raman

3. Which social media company has launched an initiative called ‘Report It, Don’t Share It’?
Ans. Facebook

4. Which country has announced to issue a vaccine passport for Japanese travelers from next month?
Ans. Japan

5. India has announced $100M to which neighboring country to finance projects in the solar energy sector?
Ans. Sri Lanka

6. Which day is celebrated all over the world on 19th June?
Ans. World Ethnic Day and World Sickle Cell Day

7. In which state of India, the species of “Stygaractus keralaensis” discovered toddygrades has been named after the state?
Ans. Kerala

8. Which mission has been approved by the Union Cabinet to study biodiversity, impact of climate change?
Ans. Deep Ocean Mission

9. Which state has decided to institute its own series of annual awards similar to Bharat Ratna?
Ans. Assam

10. Who has launched a customized crash course program for COVID-19 frontline workers?
Ans..Narendra Modi

Current Affairs 19 June 2021 in Hindi

Current Affairs 20 June 2021 in English

Current Affairs 20 June 2021 in Hindi B.ed exam