Current Affairs 21 June 2021 in Hindi

Current Affairs 21 June 2021 in Hindi Regularly Update Current Affairs

 Current Affairs 21 June 2021 in Hindi

1. यूएस ने भारतीय मूल की नागरिक अधिकार अधिवक्ता को संघीय न्यायाधीश पद पर किसे नियुक्त किया है ?
Ans. सरला विद्या नगाला

2. भारत के किस मंत्रालय और (UNDP) द्वारा विकसित ‘ आदि प्रशिक्षण’ पोर्टल को लांच किया है ?
Ans. जनजातीय मामलों के मंत्रालय

3. देबस्वाना डायमंड कंपनी को किस देश की जवानेंग खदान में विश्व का तीसरा सबसे बड़ा हीरा मिला है ?
Ans. बोत्सवाना

4. कट्टरपंथी माने जाने वाले इब्राहिम रईसी ईरान के कौन से राष्ट्रपति चुने गए है ?
Ans. आठवें

5. विराट कोहली कितने टेस्ट मैच में कप्तानी करने के साथ ही सबसे ज्यादा टेस्ट मैच में कप्तानी करने वाले भारतीय कप्तान बन गए है ?
Ans. 61 टेस्ट मैच

6. भारतीय नौसेना और यूरोपीय संघ नौसेना बल के बीच किस खाड़ी में संयुक्त अभ्यास आयोजित किया है ?
Ans. अदन की खाड़ी

7. भारत और किस पडोसी देश ने पर्यावरण के क्षेत्रों में सहयोग के लिए समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किये है ?
Ans. भूटान

8. 20 जून को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
Ans. विश्व शरणार्थी दिवस

9. किस वर्ष के टोक्यो एशियाई खेलों में गोल्ड मैडल जीतने वाले फ्लाइंग सिख मिल्खा सिंह का निधन हो गया है ?
Ans. 1958

10. हाल ही में किसने “आम चुनाव 2019: एक एटलस” जारी की है ?
Ans. चुनाव आयोग

Current Affairs 21 June 2021 in English 

1. Who has been appointed by the US as a civil rights lawyer of Indian origin to the post of federal judge?
Ans. Sarla Vidya Nagala

2. Which Ministry of India and (UNDP) has launched the ‘Adi Training’ portal?
Ans. Ministry of Tribal Affairs

3. Debswana Diamond Company has found the world’s third largest diamond in Jawaneng mine of which country?
Ans. botswana

4. Ibrahim Raisi, considered a fundamentalist, has been elected which President of Iran?
Ans. eighth

5. In how many Test matches, Virat Kohli has become the Indian captain to captain the most number of Test matches?
Ans. 61 test matches

6. In which Gulf joint exercise between Indian Navy and European Union Naval Force has been conducted?
Ans. Gulf of Aden

7. India and which neighboring country have signed a Memorandum of Understanding for cooperation in the fields of environment?
Ans. Bhutan

8. Which day is celebrated across the world on 20th June?
Ans. world refugee day

9. In which year’s Tokyo Asian Games gold medalist Flying Sikh Milkha Singh passed away?
Ans. 1958

10. Recently who has released “General Elections 2019: An Atlas”?
Ans. Election commission

Current Affairs 20 June 2021 in Hindi

Current Affairs 21 June 2021 in English

Current Affairs 21 June 2021 in Hindi B.ed exam