Current Affairs 23 June 2021 in Hindi | Today Current Affairs

Current Affairs 23 June 2021 in Hindi Regularly Update Current Affairs

Current Affairs 23 June 2021 in Hindi

 Current Affairs 23 June 2021 in Hindi

1. शंघाई सहयोग संगठन की बैठक में भारत की तरफ से प्रतिनिधित्व कौन करने वाले हैं ?
Ans. अजीत डोभाल

2. भारत और यूरोपीय संघ की नौसेना के साथ में कौनसा संयुक्त सेना अभ्यास हुआ है ?
Ans. इन ईयू नेवफोर

3. किस देश की लॉरेन हाबर्ड क्यॉलिफाइंग योग्यता में संशोधन ओलिंपिक में भाग लेने वाली पहली ट्रांसजेंडर होंगी ?
Ans. न्यूजीलैंड

4. संयुक्त राष्ट्र के अनुसार किस देश ने वर्ष 2020 में प्रत्यक्ष विदेशी निवेश में 64 बिलियन डालर प्राप्त किए है ?
Ans. भारत

5. नरेंद्र मोदी ने योग प्रशिक्षण वीडियो प्रदान करने के लिए कौन सा एप्प लांच किया है ?
Ans. mYoga

6. किस राज्य ने “मुख्यमंत्री के लिए आर्थिक सलाहकार परिषद” का गठन करने की घोषणा की ?
Ans. तमिलनाडु सरकार

7. किसने कोरोना टीकाकरण के बारे में जागरूकता पैदा करने के लिए अभियान “जान है तो जहान है” शुरु किया है ?
Ans. मुख्तार अब्बास

৪. किसने अंतर्देशीय पोत विधेयक- 2021 को मंजूरी दे दी है ?
Ans. केंद्रीय मंत्रिमंडल

9. किस संगठन की रिफ्यूजी एजेंसी कमिश्नर फिलिपो ग्रांडी के मुताबिक विश्व में हर 96वां इंसान बेघर है ?
Ans. संयुक्त राष्ट्र

10. कितने वर्षीय माव्या सूदन जम्मू-कश्मीर की पहली महिला एयरफोर्स में फाइटर पायलट बनीं है ?
Ans. 23 वर्ष

Current Affairs 23 June 2021 in English 

1. Who is going to represent India in the Shanghai Cooperation Organization meeting?
Ans. Ajit Doval

2. Which joint army exercise was held with the navies of India and the European Union?
Ans. In EU Navfour

3. Which country’s Lauren Hubbard will be the first transgender to participate in the qualifying qualification revision Olympics?
Ans. New Zealand

4. According to the United Nations, which country has received 64 billion dollars in foreign direct investment in the year 2020?
Ans. India

5. Which app has been launched by Narendra Modi to provide yoga training videos?
Ans. mYoga

6. Which state announced the formation of “Economic Advisory Council to the Chief Minister”?
Ans. Government of Tamil Nadu

7. Who has started the campaign “Jaan Hai To Jahaan Hai” to create awareness about corona vaccination?
Ans. Mukhtar Abbas

. Who has approved the Inland Ships Bill – 2021?
Ans. Union Cabinet

9. According to which organization’s Refugee Agency Commissioner Filippo Grandi, every 96th person in the world is homeless?
Ans. United Nations

10. How many years old Mavya Sudan has become the first woman fighter pilot of Jammu and Kashmir in the Air Force?
Ans. 23 years

Current Affairs 22 June 2021 in Hindi

Current Affairs 19 June 2021 in English

Current Affairs 23 June 2021 in Hindi B.ed exam