Current Affairs 24 June 2021 in Hindi | Today Current Affairs

Current Affairs 24 June 2021 in Hindi Regularly Update Current Affairs

Current Affairs 24 June 2021 in Hindi

 Current Affairs 24 June 2021 in Hindi

1. किसने 23 जून को ‘प्रोजेक्ट वन वर्ल्ड वन एजुकेशन’ , योजना को शुरू करने का फैसला लिया है ?
Ans. WCPA (विश्व संविधान और संसद संघ)

2. रघुराम राजन को किस राज्य की आर्थिक सलाहकार परिषद के सदस्य के रूप में चुना है ?
Ans. तमिलनाडु

3. किस देश की सेना ने एक हवाई उच्च शक्ति वाले लेजर का सफलतापूर्वक परीक्षण किया है ?
Ans. इज़राइल

4. BCCI ने किस वर्ष से चैम्पियंस ट्रॉफी की मेजबानी के लिए बोली लगाने का फैसला किया है ?
Ans. 2025

5. यूनुस खान ने किस क्रिकेट टीम के बल्लेबाजी कोच के पद से इस्तीफ़ा दे दिया है ?
Ans. पाकिस्तान क्रिकेट टीम

6. BCCI ने ओलंपिक में खिलाड़ियों की तैयारियों के लिए कितने करोड़ रूपए की मदद देने की घोषणा की है ?
Ans. 10 करोड़ रूपए

7. 23 जून को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
Ans. अंतर्राष्ट्रीय विधवा दिवस

8. किस देश के PM जस्टिन ट्रडो ने महमूद जमाल को देश के सुप्रीम कोर्ट में पहले अश्वेत व्यक्ति जज के रूप में नामित किया है ?
Ans. कनाडा

9. सतत विकास रिपोर्ट 2021 के छठे संस्करण में विश्व के 165 देशों में भारत कौन से स्थान पर रहा है ?
Ans. 120वें

10. किसने सीबीएसई और आईसीएसई बोर्ड की असेसमेंट स्कीम को मंजूरी दी है ?
Ans. सुप्रीम कोर्ट

Current Affairs 24 June 2021 in English 

1. Who has decided to launch the ‘Project One World One Education’ scheme on 23rd June?
Ans. WCPA (World Constitution and Parliament Association)

2. Raghuram Rajan has been elected as a member of the Economic Advisory Council of which state?
Ans. Tamil Nadu

3. Which country’s army has successfully test-fired an aerial high-powered laser?
Ans. Israel

4. From which year has the BCCI decided to bid for hosting the Champions Trophy?
Ans. 2025

5. Yunus Khan has resigned as the batting coach of which cricket team?
Ans. Pakistan cricket team

6. How many crore rupees has been announced by the BCCI for the preparation of the players in the Olympics?
Ans. 10 crore rupees

7. Which day is celebrated all over the world on 23rd June?
Ans. International Widow Day

8. Which country’s PM Justin Trudeau has nominated Mahmood Jamal as the first black man judge in the country’s Supreme Court?
Ans. Canada

9. What is the rank of India among 165 countries of the world in the sixth edition of Sustainable Development Report 2021?
Ans. 120th

10. Who has approved the assessment scheme of CBSE and ICSE board?
Ans. Supreme Court

Current Affairs 23 June 2021 in Hindi

Current Affairs 23 June 2021 in English

Current Affairs 24 June 2021 in Hindi B.ed exam