Current Affairs 25 June 2021 in Hindi | Today Current Affairs

Current Affairs 25 June 2021 in Hindi Regularly Update Current Affairs

Current Affairs 25 June 2021 in Hindi

 Current Affairs 25 June 2021 in Hindi

1. भारत और किस देश ने “हाइड्रोजन टास्क फोर्स” लांच किया है ?
Ans. अमेरिका

2. किस देश ने कोरोना वायरस फैमिली के सभी खतरनाक वायरस से लड़ने वाली वैक्सीन बना ली है ?
Ans. अमेरिका

3. भारत और किस देश ने कृषि एवं सहायक क्षेत्रों में सहयोग के लिए एक समझोता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किया ?
Ans. फिजी

4. मलेशिया किस देश को पीछे छोड़कर 2020-21 में भारत का सबसे बड़ा क्रूड पाम ऑयल निर्यातक बन गया है ?
Ans. इंडोनेशिया

5. भारत के किस राज्य की अर्थव्यवस्था को गति देने के लिए रघुराम राजन आर्थिक सलाहकार परिषद में शामिल हुए है ?
Ans. तमिलनाडु

6. रबर बोर्ड ने किस राज्य में विश्व के पहले जेनेटिकली मॉडिफाइड रबड़ का फील्ड ट्रायल शुरू किया है?
Ans. असम

7. वैश्विक शांति सूचकांक के 15वें संस्करण में कौनसा देश विश्व का सबसे शांतिप्रिय देश घोषित किया है ?
Ans. आइसलैंड

8. केंद्र सरकार ने दो सरकारी बैंकों में कितने प्रतिशत हिस्सेदारी बेचने की घोषणा की है ?
Ans. 51 प्रतिशत

9. इजराइल सेना ने किसका सफलतापूर्वक परीक्षण किया है ?
Ans. हवाई उच्चशक्ति वाले लेजर

10. किस राज्य ने ‘मुख्यमंत्री उद्यमी योजना’ की शुरुआत की है ?
Ans. बिहार

Current Affairs 25 June 2021 in English 

1. India and which country has launched “Hydrogen Task Force”?
Ans. America

2. Which country has made a vaccine to fight all the dangerous viruses of the corona virus family?
Ans. America

3. India and which country signed an MoU for cooperation in agriculture and allied sectors?
Ans. Fiji

4. Malaysia has overtaken which country to become India’s largest crude palm oil exporter in 2020-21?
Ans. Indonesia

5. To give impetus to the economy of which state of India, Raghuram Rajan has joined the Economic Advisory Council?
Ans. Tamil Nadu

6. In which state the Rubber Board has started the world’s first genetically modified rubber field trial?
Ans. Assam

7. Which country has been declared the world’s most peace-loving country in the 15th edition of the Global Peace Index?
Ans. Iceland

8. The central government has announced to sell what percentage stake in two public sector banks?
Ans. 51 percent

9. What has been successfully tested by the Israel Army?
Ans. aerial high powered laser

10. Which state has launched ‘Mukhyamantri Udyami Yojana’?
Ans. Bihar

Current Affairs 24 June 2021 in Hindi

Current Affairs 24 June 2021 in English

Current Affairs 25 June 2021 in Hindi B.ed exam